top of page

Мађарска обнавља флоту борбених авиона

Успешно су завршени преговори за допуну флоте мађарских борбених авиона Грипен, на ниво способности MS20 Block 2, објавила је компанија СААБ.


Фабрика СААБ је саопштила да су Канцеларија комесара Владе Мађарске која је одговорна за развој одбране и шведска Агенција за опремање одбрамбеног сектора (ФМВ) успешно завршиле те преговоре, преноси Танго Сикс.

Надоградња МС20 Block 2, како је наведено, доноси бројна побољшања. У великој мери повећава и борбене и комуникационе способности Грипена, као и проширење спектра наоружања које се може интегрисати на авион. Могућности сензора су побољшане надоградњом радара на стандард ПС-05/А Мк 4, што значи да се домет праћења циљева у ваздуху као и перформансе, значајно повећавају.

Оваква побољшања омогућују бољу способност откривања малих ваздушних циљева, побољшану отпорност на ометање и доноси растући потенцијал за даљи развој режима ваздух-ваздух и ваздух-земља.

Надоградња МС20 Block 2 за мађарске Грипене, такође, унапређује комуникацијске способности тако што се побољшава функционалност система за размену података Линк 16 и ажурира систем гласовне комуникације на најновији НАТО стандард безбедне комуникације. Способност идентификације савезничких летелица ће, такође, бити побољшана увођењем НАТО Моде 5 система за идентификацију свој-туђ (ИФФ).

Ова надоградња ће омогућити Мађарској да изабере шири избор наоружања који ће одговарати њеним Грипенима: инфрацрвену ракету ваздух-ваздух за ваздушну борбу у визуелном домету ИРИС-Т, савремену ласерски вођену бомбу ГБУ-49 и напредну, далекометну радарски вођену ракету ваздух-ваздух за вођење ваздушне борбе ван визуелног домета типа Метеор која је, како се наводи, супериорна у односу на друге ракете исте класе.bottom of page