Мађарска обнавља 25 цркава у Војводини

На иницијативу председника Скупштине Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора, у суботичкој Бискупији одржан је састанак црквених великодостојника, коме је присуствовао државни секретар Мађарске Миклош Шолтес. Том приликом, најављена је подршка Владе Мађарске у обнови цркава у Војводини.Влада Мађарске ће са 326 милиона форинти, што је око 900.000 евра, финансирати обнову 25 католичких и реформаторских цркава у 23 насеља у Војводини. То је, након обиласка катедрале Свете Терезије Авилске, која је међу црквама за које је планирана обнова, у обраћању медијима изјавио Миклош Шолтес, државни секретар у Влади Мађарске, задужен за верска и мањинска права.


– И Мађарска и Србија имају заједнички став да су националне мањине богатство обе државе те да им треба помоћи да очувају свој језик, веру и културу. На путу ка том циљу међусобно се помажемо. Инвестирали смо 4,5 милиона форинти у обнову образовних и верских објеката Срба у Мађарској и већ се јасно види да је тиме ојачан њихов културни живот у нашој земљи. Са истим циљем помажемо и у обнови цркава у Војводини чији су верници припадници мађарске националне мањине у Србији – изјавио је Шолтес.


Иштван Пастор, који је био иницијатор скупа коме су, поред високог госта из Мађарске, присуствовали и црквени великодостојници из више градова у покрајини, оценио је да је ова помоћ изузетно значајна за обнову цркава, али и верски живот припадника мађарске заједнице у Војводини.


"Мислим да је ово веома значајно и део је тог укупног тока догађаја, укупног напора који је карактерисао протеклих десет година, од када је на челу Мађарске Владе Фидес, кога предводи господин Виктор Орбан", оценио је Пастор.


Суботички бискуп Славко Вечерин изузетно је задовољан што ће ова финансијска подршка омогућити наставак радова на обнови катедрале свете Терезије Авилске: "Центар верског живота врти се око катедрале. Она је и сједиште Бискупије те је њена обнова један од приоритета како мене као бискупа тако и цијеле бискупије и свих вјерника", каже суботички бискуп Славко Вечерин.


Катедрала свете Терезије Авилске изграђена је 1779. године у стилу касног барока и представља један од симбола Суботице. Торњеви са звоницима, од којих сваки тежи по 3.200 тона, већ током изградње почели су да тону у мочварно тло на коме је изграђена базилика, па се на фасади ове цркве појавила пукотина која сада достиже и 15 центиметара. Њена обнова је, уз подршку Мађарског националног савета, отпочела још 2014. године, а очекује се да ће, захваљујући овој донацији Владе Мађарске, радови на обнови базилике бити настављени до краја ове године.