Мађарска одлаже одлуку ЕУ о санкцијама

О предлогу увођења нових европских санкција, које укључују ембарго на увоз нафте из Русије, не би требало да се расправља на самиту Евроспке уније следеће недеље у Бриселу, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу.Орбан је навео да је мало вероватно да ће до тада бити пронађено решење и да Мађарска није у позицији да пристане на предложене санкције ЕУ док се не реше сва отворена питања, преноси Реутерс. Орбан је поновио да „решења морају да дођу пре санкција“. Ембарго на увоз нафте из Русије раније су прогласиле САД и Велика Британија.


„Гледајући на тежину питања која су још отворена, мало је вероватно да би се свеобухватно решење могло пронаћи пре спацијалног састанка Европског савета 30. и 31. маја. Уверен сам да би разговор о пакету санкција на нивоу лидера у недостатку консензуса био контрапродуктиван“, навео је мађарски премијер.


Мађарска, која је у великој мери зависна од руске нафте, саопштила је да ће јој требати око 750 милиона евра краткорочних инвестиција за модернизацију рафинерија и проширење нафтовода којима се допрема нафта из Хрватске. Будимпешта је проценила да би дугорочна конверзија њене економије, која се ослања на увоз руске нафте, могла да кошта од 15 до 18 милијарди евра.


ЕK је прошле недеље понудила до две милијарде евра подршке земљама које немају излаз на море и које се ослањају на увоз нафте из Русије, Мађарској, Чешкој и Словачкој. Предложен им је и дужи рок за прилагођавање алтернативном снабдевању. Будимпешта је навела да је било „охрабрујућих сигнала“ из ЕK и да Мађарска остаје посвећена преговорима.


Прошле недеље, европски комесар за економију Паоло Ђентилони, рекао је да је шести пакет антируских санкција Европске уније блокиран. Он је истакао да се мађарска влада не противи принципу увођења енергетског ембарга, али је указао на потешкоће те земље у погледу географске локације и модела снабдевања енергентима.