Мађарска опозиција обрадована инаугурацијом Бајдена

Опозиционе Мађарска социјалистичка партија (МСП) и демократска коалиција (ДК) виде у Џозефу Бајдену лидера који ће да раскрсти са популистичком политиком у Сједињеним Државама, а ЛМП очекује да ће се исто догодити и у Мађарској, следеће године.


ДК је поздравила избор и инаугурацију Бајдена и у саопштењу издатом тим поводом, истакла да његов избор за председника САД-а „означава победу умерености, гравитације, спремности за дијалог и компромис, демократских институција и поштовања традиције над националистичким популизмом и владавине насиља у САД-у". Ова странка такође изражава наду да ће се под новом америчком администрацијом вратити поверење између САД-а и Европске уније.


Копредседавајућа МСП-а Агнеш Кунхалми каже у изјави коју преноси МТИ, да је Бајденов избор "пробудио наде да је демократија поново у стању да пркоси ауторитарним, популистичким политичким трендовима, који воде према крајњој десници“. Упозорила је, међутим, да нова администрација неће имати нимало лак посао, јер, по њој, иако Доналд Трамп није успео на изборима, "трампизам је и даље ту".


Мађарска зелена странка ЛМП поздравила је обећање новоизабраног председника САД-а да ће се та земља поново придружити Париском климатском споразуму. Ова партија се нада да ће се исто догодити и у Мађарској 2022. године. Копредседници ЛМП-а честитали су, у својим изјавама, Бајдену и новој потпредседници САД-а Камали Харис и истакли да је потез Вашингтона да се поново придружи Париском споразуму једна од најважнијих одлука које Бајден планира да потпише током својих првих дана на новој функцији.