Мађарска остаје војно уздржана

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је у својој видео поруци коју је објавио на Фејсбуку, да су живот и сигурност мађарског народа од највећег интереса његове Владе када је у питању рат у Украјини.


“Ми не смемо и нећемо доносити никакве одлуке које би мађарска места и наше људе претворили у мете”, рекао је Орбан након састанка свог кабинета, на којем је утврђена позиција по којој Мађарска неће учествовати у сукобима у Украјини.


“Донели смо одлуку да не шаљемо ни трупе, а ни оружје у Украјину”, рекао је Орбан, нагласивши да је “најважнија ствар за Мађарску да остане изван овог рата”. Он је додао да су Украјинци ипак њихови пријатељи и да ће радо помоћи својим пријатељима ако се налазе у невољи.


“Започели смо са једном од највећих хуманитарних кампања у историји Мађарске. Први корак је слање хране, средстава за хигијену и производа за негу деце у вредности од 1.6 милиона евра. Такође, примили смо више од 100.000 избеглица из Украјине", рекао је.


Орбан је раније истакао и да његова земља неће уложити вето на санкције Европске уније против Москве, јер Будимпешта осуђује напад Русије на Украјину.


“Нећемо блокирати ЕУ у увођењу санкција против Русије. Јединство ЕУ је сада најважније”, рекао је Орбан.


Према његовим речима, Европи су потребне снажна војска и одбрамбена индустрија, јер она више не може да се ослања искључиво на Вашингтон: “Требало би да будемо у стању да осигурамо европску безбедност сопственим средствима, одржавајући савезништво са САД. Тај изазов подразмева значајно веће војне трошкове, тако да би, док смањујемо буџетски дефицит и јавни дуг, требало да направимо изузетак у одрамбеној политици”, изјавио је Орбан.