Мађарска осуђује присилно слетање авиона

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто осудио је поступак власти у Белорусији, које су присилиле на слетање авион компаније Ryanair. Како је рекао, присиљавање комерцијалног авиона да слети без икаквог разлога, неприхватљиво је, поготово ако се има у виду да је он летео између две земље Европске уније.


У изјави за МТИ на маргинама самита ЕУ у Даблину, Сијарто је поздравио то што је „ЕУ коначно предузела јединствену, брзу, одлучну и снажну акцију: "Срећни смо што видимо брзо доношење одлука о мерама против Белрусије, које у потпуности подржавамо “, рекао је Сијарто.


Белоруске власти су, наиме, у недељу пресреле авион компаније Ryanair који је путовао из Атине за Виљнус и присилиле га да слети у Минску, позивајући се на претњу бомбом. Авион је био праћен белоруским борбеним авионом до аеродрома, где је ухапшен путник, белоруски опозициони новинар Роман Протасевич. Он је, иначе, био главни уредник медијске компаније НЕКСТА, коју је Белорусија прогласила екстремистичком.


ЕУ је на самиту у Даблину одлучила да забрани белоруским летовима улазак у ваздушни простор ЕУ и коришћење аеродрома ЕУ, позивајући авиокомпаније да избегавају белоруски ваздушни простор, а у припреми су и друге санкције.


У међувремену, посланици владајуће мађарске партије Фидес издали су саопштење у коме такође осуђујући присилно слетање путничког авиона. У саопштењу које преноси МТИ, Фидес наглашава да је таква пракса неприхватљива у Европи и изражава подршку хитном пуштању Протасевича и његове девојке. Посланици ЕП поздравили су заједнички став шефова држава и влада ЕУ о том питању.