Мађарска отворила границу према Србији

Грађани Србије и Мађарске од данас могу да улазе у обе земље на свих девет граничних прелаза без теста на ковид-19 и без карантина, изјавио је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, на граничном прелазу Реске.


"Данас ћемо омогућити држављанима Србије и Мађарске да могу слободно да прелазе границу између две земље", рекао је Сијарто на конференцији за медије након састанка на граничном прелазу Реске са министарком Србије за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Kако је навео, Србија је прва земља ван Европске уније према којој је Мађарска отворила границе, односно ублажила мере током епидемије корона вируса, јер су се обе земље успешно избориле са епидемијом. Сијарто је рекао да се Влада Мађарске одлучила на тај корак након што је Влада Србије 23. маја донела одлуку да мађарски и други страни држављани могу да уђу у Србију без теста и карантина.

"То ће допринети да наши економски односи добију нови узлет", додао је Сијарто. Министарка Јоксимовић је истакла да је ово важан догађај за грађане са обе стране границе. "Овим показујемо да је наша сарадња партнерска и резултат правог добросуседства које негујемо", рекла је српска министарка за европске интеграције.

Састанку на мађарско-српској граници присуствовао је и председник Скупштине Аутономне покрајине (АП) Војводине Иштван Пастор, коме су министри захвалили на конструктивном посредовању.