Мађарска очекује економски раст од 5,5 одсто

Мађарска ће укинути контролне мере на границама унутар Шенген зоне од 24. јуна и отвориће све прелазе ка Европској унији, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто приликом посете Братислави и најавио економски раст од 5,5 одсто.


Мађарска је пооштрила граничну контролу и затворила прелазе за странце прошле године од 1. септембра, када је почео да расте број оболелих од корона вируса у суседним земљама, у време када је други талас пандемије ковида-19 погодио регион.

"Уколико пандемија не скрене неким нежељеним током, моћи ћемо да укинемо контролу на граничним прелазима окренутим ка Шенген зони", изјавио је Сијарто.


Он је нешто раније на Фејсбуку саопштио да Мађарска мора ове године да постигне економски раст од 5,5 одсто, како би породицама које су сносиле највећи део терета епидемије обезбедила повраћај пореза на доходак грађана.


Влада ће у наредних неколико недеља изнети предлоге који имају за циљ "побољшање оперативног окружења за мађарска предузећа и победу Мађарске у новој економској ери". Предлози ће такође имати за циљ довођење већег броја страних инвестиција у Мађарску, проширивање могућности за запошљавање, као и увоз нове технологије, рекао је Сијарто.