Мађарска повећава број хеликоптера

Немачка настављају уговорене испоруке вишенаменских хеликоптера Airbus H145М, намењених оружаним снагама Мађарске. Почетком недеље су у 86. хеликоптерску базу Солнок, долетела из фабрике у Немачкој два хеликоптера H145М, чиме је њихов број у Мађарској повећан на девет.Међу члановима мешовитих посада нових хеликоптера који су долетели из Немачке, био је и командант мађарске базе Солнок, бригадни генерал Јожеф Kолер. Заменик команданта базе пуковник Тамаш Бали, изјавио је да ће у октобру и новембру ове године стићи још пет хеликоптера H145М. Тако ће крајем године Мађарска имати 14 од 20 наручених хеликоптера, а преосталих шест ваздухоплова биће испоручено до јула 2021.


Подсетимо, прва два H145М хеликоптера стигла су у Мађарску 18. новембра 2019, још два су испоручена 11. децембра исте године, да би примопредаја сва четири била обављена 13. децембра. Наредна три хеликоптера, од којих два опремљена за трагање и спасавање, слетела су у Солнок 22. јуна ове године.


Уговор вредан 318 милиона евра за двадесет оваквих летилица Мађарска је потписала крајем јуна 2018. године. Осим хеликоптера, уговорени су обука пилота и техничког састава, логистичка подршка, додатна опрема, наоружање и све друго што потребно за оспособљавање хеликоптера за употребу. Летилице ће користити Први хеликоптерски батаљон, 86. Хеликоптерске базе.


Мађарска је, после Србије, други корисник хеликоптера H145М са системом управљања наоружањем HForce. Према доступниом информацијама, сви мађарски H145М хеликоптери имаће основни пакет HForce, али ће неколико летелица ипак имати најнапреднију верзију, која омогућује употребу савремених вођених убојних средстава. Осим за транспорт и превоз специјалних снага, Мађарска ће ове хеликоптере користити и као лаке борбене, за извиђање као и за трагање и спасавање.