top of page

Мађарска покренула питање Јанафа у ЕУ

Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто је у Бриселу на састанку министара енергетике под тачком разно подстакао расправу о Јанафу.Сијарто је рекао да би било добро да тај нафтовод кроз Хрватску прошири своје капацитете и да Европска комисија пропише колике би требале бити тарифе за транспорт нафте. То је новинарима одмах након састанка пренео хрватски министар економије и одрживог развоја Давор Филиповић, преносе мађарски медији.


Филиповић је казао да Јанаф већ сада може да задовољи све потребе Мађарске и Словачке што се капацитета тиче. Тренутни капацитет Јанафа је 11.4 милиона тона нафте, а рафинерија у Мађарској има капацитет 8.1 милион тона.


"Ми смо спремни да будемо партнер, да осигурамо довољне количине нафте и за Мађарску и Словачку, с тиме што треба да се поштује оно што Европска комисија наглашава, а то су једнаки услови за све на тржишту како би се осигурала поштена конкуренција", рекао је Филиповић.


Мађарска је у оквиру шестог пакета санкција против Русије, у којем је договорена забрана увоза руске нафте у ЕУ морским путем, успела да добије изузеће. То значи да би Мађарској било допуштено да и даље увози руску нафту преко Јанафа у случају да се прекине испорука преко нафтовода Дружба.


Међутим, у том пакету санкција наглашава се потреба за равноправним условима за све учеснике на тржишту. У овом конкретном случају то значи да би Мађарска требала да плаћа транспорт руске нафте по вишим тарифама како не би стекла неоправдану предност на тржишту будући да руску нафту набавља по знатној повољнијим ценама од оних које плаћају остале државе чланице од других добављача. С вишим тарифама за транспорт нафте тако би се анулирала предност коју Мађарска има због повољније цене руске нафте.


Филиповић је рекао да који желе да увозе нафту преко Јанафа треба да се јаве управи тог предузећа и да се с њом договоре око цијене. Мађарска и даље највећи део нафте добија из Русије преко нафтовода Дружба. Ове године је преко Јанафа увезла мање од милиона тона нафте. Међутим, очито је да постоји страх од могућег прекида испоруке преко нафтовода Дружба који иде преко Украјине и стога Мађарска жели да се осигура за случај непредвиђених околности.

Comments


bottom of page