Мађарска поновила став о НАТО трупама

Мађарска дефинитивно неће дозволити распоређивање додатних НАТО снага на својој територији, јер је национална војска способна да обезбеди националну безбедност усред тензија око Украјине, поновио је министар спољних послова Петер Сијарто.


„Не, ми на то нисмо пристали и нећемо пристати, јер већ имамо трупе НАТО-а на територији земље, а то су мађарска војска и мађарске оружане снаге, које су у стању да гарантују безбедност земље. То значи да нам нису потребне додатне трупе на територији Мађарске“, рекао је Сијарто за Еуроњуз.


Пре неколико дана, портпарол америчког Министарства одбране Џон Kирби, рекао је да ће Вашингтон привремено распоредити додатне америчке трупе у источној Европи, због украјинске кризе. Kонкретно, ескадрила од 1.000 чланова била би премештена из Немачке у Румунију, како би се придружила 900 америчких војника који су већ присутни у тој земљи.


Првих 100 америчких војника већ је стигло у Румунију, још 1.700 њих требало би да буде стационирано у Пољској, пренео је Спутњик.


Москва је у више наврата одбацила наводе Запада о својој намери да изврши инвазију на Украјину са трупама које је наводно стационирала у близини заједничке границе, додајући да се чини да је западна информативна „хистерија“ параван за планове Kијева да саботира споразуме из Минска, везане за ситуацију у Донбасу.