Мађарска потписала декларацију о побачају

Влада у Будимпешти је, заједно с још тридесет једном државом, потписала декларацију о побачају. Коментаришући потписивање, министарка за питања породице рекла је да се Мађарска придружила иницијативи да се подржи вредност живота, пише Гардијан.


Декларација позива државе да промовишу здравстена права жена, очување људског живота, јачање породице и „право сваке нације да доноси законе у вези са абортусом, без притиска“. „Женевска декларација о консензусу део је кампање Трампове администрације за усмеравање америчке политике у конзервативнијем смеру", пише лист.


Присталице иницијативе су и САД, Бразил, Египат, Индонезија, Уганда и Мађарска, Белорусија, Саудијска Арабија, Бахреин, Уједињени Арапски Емирати, Ирак, Судан, Јужни Судан, Либија и друге земље


Међу 32 потписнице, само три европске државе су одлучиле да потпишу декларацију. Осим Мађарске и Белорусије, ту је и Пољска, која је најновијим законским изменама ограничила правне могућности за прекид трудноће.


Мађарска министарка за питања породице Каталин Новак је објави на Фејсбуку, написала да се Мађарска придружила конвенцији јер „морамо да показажемо да живот има вредност“. Она је недавно најавила да и Мађарска намерава да промени постојећу законску регулативу о побачају.