Мађарска прва ЕУ чланица у Трамповом Савезу за верске слободе

Мађарска је прва држава чланица Европске уније која се придружила новом Међународном савезу за верске слободе, који је покренуо амерички председник Доналд Трамп, изјавио је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто у Вашингтону, где је присуствовао оснивачком састанку те организације.

Састанком у Вашингтону председавао је државни секретар САД-а Мајк Помпео, а присуствовали су му представници 26 земаља које су се придружиле новој алијанси.


"Мађарска не прихвата да међународне организације затварају очи пред прогоном хришћанских заједница широм света. Мађарска је хришћанска држава од свог оснивања, пре више од хиљаду година, и као таква носи одговорност за прогоњене хришћанске заједнице било где у свету", рекао је Сијарто.

Он је додао да је Мађарска до сада обезбедила 50 милиона долара за помоћ угроженим хришћанским заједницама у Африци и на Блиском Истоку, истакавши да је поносан што је Мађарска постала прва европска земља која се придружила новом међународном савезу, на челу са САД-ом.

„Савез је мрежа повезаних држава и у потпуности је посвећена унапређењу слободе вероисповести или уверења, широм света“, наводи се у саопштењу Стејт департмента поводом почетка рада ове организације.