top of page

Мађарска пред закључавањем

Нове мере у Мађарској уводе се због наглог скока броја зражених и умрлих од вируса корона. Тачно годину дана од када је у Мађарској потврђен први случај корона вируса, пријављено 6.278 новоинфицираних и 152 умрлих, што је најцрњи биланс по броју умрлих од 23. децембра.


Мађарска ће затворити готово све продавнице и услужна предузећа на најмање две недеље, као и вртиће и основне школе у наредних месец дана, у покушају да се избори са трећим таласом епидемије корона вируса, саопштено је у Будимпешти.


Све продавнице, осим прехрамбених, апотека и бензинских станица, мораће да буду затворене намање две недеље, а између 8. и 22. марта биће стопиран и рад услужних фирми и радњи. Изузетак су ординације које пружају здравствену заштиту, саопштио је шеф кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш новинарима на брифингу.

Спортски терени ће у принципу бити затворени, такође на најмање на две недеље, али ће лиценцирани спортисти моћи да тренирају и такмиче се иза затворених врата. Паркови ће остати отворени за посетиоце, а људи ће моћи да се баве спортовима на отвореном, под условом да могу да одржавају међусобну удаљеност од метар и по, одлучила је влада.

Вртићи и основне школе биће затворени од 8. марта до 7. априла, док су средње школе и факултети у Мађарској још од новембра затворени, а настава се од тада одржава "на даљину". Мађарска влада се нада да ће брзи програм вакцинација допринети смањењу броја заражених. Гергељ Гуљаш је рекао да ће Мађарска "имати највишу стопу вакцинације у ЕУ до идуће недеље".


Commenti


bottom of page