Мађарска против ембарга и испоруке оружја

Високи функционери мађарске владе данас су, на два одвојена догађаја, потврдили да Мађарска остаје при одлуци да не шаље оружје Украјини. Такође је истакнуто да влада у Будимпешти и даље чврсто стоји на становишту би ембарго на руску нафду и гас био веома штетан и да би "у великој мери онемогућио Мађарску да пружи било какву даљу помоћ Украјини".Мађарска је до сада послала 1.300 тона помоћи Украјини и помогла стотинама хиљада избеглица које су побегле од рата, али остаје при својој одлуци да не шаље оружје или трупе свом североисточном суседу, изјавио је данас високи званичник мађарске Владе Миклош Шолтес.


Мађарска може далеко више да помогне ако остане "острво мира" у Закарпатској области, рекао је Шолтес, који је државни секретар за односе са верским и националним заједницама у Мађарској и челник Националног хуманитарног координационог савета. Он је то изјавио након посете хуманитарном транзитном пункту који је обишао са амбасадорком Украјине у Мађарској Љубов Непоп, пренела је агенција МТИ.


Мађарска се не слаже са увођењем ембарга на руску нафту и увоз природног гаса, рекао је Шолтес, додајући да би таква мера била веома штетна и да би "у великој мери онемогућила Мађарску да пружи било какву даљу помоћ".


Непопова, која је први пут посетила транзитни пункт, захвалила је мађарској Влади и народу на њиховој подршци и затражила континуирану помоћ избеглицама које долазе из Украјине.


Амбасадорка је рекла да поштује и разуме став Владе Мађарске да не шаље оружје Украјини, али је предочила и да не може да се сагласи с њим, наводи МТИ.


- Немогуће је одбранити нашу земљу без оружја - рекла је амбасадорка.


Да Мађарска неће испоручивати оружје Украјини, јер жели да избегне инциденте у близини својих граница сличне оним у близини Лавова, када су руске трупе уништиле контигент страног наоружања послатог украјинској војсци, потврдио је и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.


„Најважнија ствар за нас је безбедност Мађарске и ми ћемо учинити све што је могуће да спречимо увлачење наше земље у рат”, саопштио је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са својим турским колегом Мевлутом Чавушоглуом у Анкари, преноси ТАСС.


Он је поновио да је мађарска влада одбила да испоручи оружје Украјини и није дозволила транспорт оружја украјинској војсци преко њене територије и ту одлуку оценио као добру, поготово у светлу недавног догађаја у Лавову.


"Не желимо сличне догађаје у областима у близини мађарско-украјинске границе насељеним етничким Мађарима", навео је мађарски министар спољних послова.


Министарство одбране Русије је 18. априла известило да су руске трупе, користећи високопрецизне ракете, извршиле удар у близини Лавова и уништиле логистички центар украјинске војске и велике пошиљке страног оружја које су стигле у Украјину током неколико дана из САД-а и европских земаља, подсећа руска агенција.