Мађарска улаже вето на санкције Додику

Влада у Будимпешти најавила је вето на седници Савета Европске уније у понедељак, због чега неће бити донета одлука о санкцијама српском члану Председништва БиХ Милораду Додику и његовим сарадницима, саопштио је шеф дипломатије Петер Сијарто.


Министар спољних послова мађарске Петер Сијарто потврдио је данас да ће његова земља уложити вето на санкције српском члану Председ-ништва Босне и Херцеговине Мило-раду Додику. Он је након теле-фонског разговора са Додиком рекао да је политика сан-кција пропала, јер је само покренула конфронтацију на Западном Балкану, преносе мађарски медији. Истакао је да је једино право решење за проблеме на Западном Балкану "убрзање европске интеграције". Сијарто је додао да су мир и стабилност у региону основни национални интерес Мађарске. Ситуација у БиХ биће једна од тема сутрашњег састанка министара спољних послова ЕУ, најављено је из Брисела.


Претходно је сарајевски портал Kликс пренео да ће увођење санкција блокирати Мађарска, Хрватска и Словенија. Осим појединачних разлога ове три земље, наводи се, кључни разлог за овакав сутрашњи расплет је то што тек у марту треба да буде усвојен оквир Европске уније за санкције, који се усваја сваке године. Пре гласања о санкцијама Милораду Додику неке земље чланице желе да се прво обнови годишњи оквир за санкције. За његово усвајање потребан је консензус, а за уврштавање имена на листу само квалификована већина, наводи сарајевски портал и додаје да Мађарска прети да ће гласати чак и против оквира. „Ипак, највероватнији исход је да ће у марту део чланица, предвођени Немачком, ићи самостално са санкцијама“, наводи се у тексту. Гласање у Савету ЕУ долази након што је Европски парламент позвао на увођење санкција Додику и његовим сарадницима. Додик је пре пар дана изјавио да ће седница Савета ЕУ показати да РС, осим Србије и Русије, има још пријатеља у свету.