Мађарска против пореза на куће и возила

Мађарски премијер тврди да ће главно питање на самиту лидера Европске уније следећег месеца, бити које виђење борбе против климатских промена ће превладати: развијеније земље ЕУ желе да уведу порез на куће и возила, док се, како он каже, централноевропске државе опиру таквој мери.


"Мађарска левичарска опозиција јасно је ставила до знања да ће, ако победи на општим изборима следеће године, подићи цену струје и гаса на тржишни ниво", каже Виктор Орбан. „Став левице је јасан: ако тржишне цене расту, и људи би требало да плате више“, рекао је мађарски премијер у редовном интервјуу за државни Радио Кошут.


Он је додао да је његова влада, с друге стране, "у интересу породица и пензионера одредила фиксне цене комуналија". Иако су цена струје и гаса у Европи последњих месеци порасле два до три пута, у мађарским домаћинствима нису порасли рачуни за комуналије, рекао је Орбан и обећао да ће тако бити "све док земљом управља национално оријентисана влада“.


Назвао је "глупом идејом" план Брисела да се уведе "такозвани план заштите климе, који ће додатно подићи цене, када цене енергије већ расту": "Владе имају простора за маневар, јер је могуће борити се против климатских промена тако што ће највеће компаније које су и велики загађивачи, да сносе трошкове те борбе, уместо домаћинстава".


Он је рекао да је ово тренутно најспорније питање у Бриселу, јер би просперитетније земље западне Европе желеле да уведу порез на куће и возила, док се, како каже, централноевропске државе опиру таквој мери. Главно питање на самиту лидера Европске уније следећег месеца биће која страна ће превладати, додао је Орбан.