Мађарска против пореских решења ЕУ

Мађарска одбацује сваку врсту међународног пореског режима који би ометао поштену пореску конкуренцију, рекао је министар финансија Михаљ Варга након видео састанка са колегама из Европске уније.


Према предлогу глобалне минималне пореске стопе, ако износ пореза који плаћа мултинационална компанија у датој земљи падне испод предложене стопе, разлику ће морати да доплати држава у којој се налази седиште компаније. Мађарски министар финансија Михаљ Варга каже да би такав систем био штетан за Мађарску, додајући да је мађарска стопа пореза на добит од 9 одсто најнижа у Европској унији.


Мађарска сматра врло важним испитивање компатибилности предложених решења са законима ЕУ, рекао је Варга. Истовремено је додао да се Мађарска слаже са потребом тражења глобалног решења у вези са опорезивањем дигиталне економије, у оквиру Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).


Мађарска влада спремна је да подржи решење засновано на широком компромису, којим се избегава двоструко опорезивање, саопштило је Министарство финансија.