Мађарска против става Брисела о путовањима

"Ковид-пасоши не могу бити дискриминативни и Мађарска не прихвата да се признаје само вакцина коју одобрава европска надлежна институција", рекао је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто на данашњој конференцији за штампу у Београду.Ако ЕУ донесе одлуку да се у земље чланице може путовати само уз потврду о вакцинацији цепивима која су одобрена у Унији, Мађарска ће се са Србијом договарати на који начин ће се омогућити грађанима да путују између две земље, рекао је Сијарто после разговора са својим српским колегом Николом Селаковићем.


Сијарто је ово рекао на заједничкој конференцији за медије са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, одговарајући на питање у вези са ковид-пасошима и најавама из Брисела да ће се можда моћи путовати само ако су грађани вакцинисани цепивима које су одобрене у ЕУ. Шеф мађарске дипломатије истиче да је Будимпешта спремна да потпише билатералне споразуме везане за прихватање ковид-пасоша.


„Уколико буде могућности у односу на Србију, ми смо ради и отворени за преговоре са Србијом о томе на који начин ћемо омогућити грађанима да путују између две земље. С обзиром на велики број вакцинисаних, ви у Србији сте заштићенији у већој мери него било која земља ЕУ, тако да смо ми спремни за билатералне споразуме по том питању”, казао је Сијарто.


Шеф мађарске дипломатије каже и да ковид-пасош мора да поштује прописе Европске уније, али да они омогућавају два начина одобравања вакцине: „Једно је Европски фармаколошки институт, а други начин је да у ситуацији опасности, национални надлежни органи одлуче коју ће вакцину прихватити. Ми не прихватамо да се у односу на ковид пасош прихвата само вакцина коју одобрава европска надлежна институција, него у будућности треба да прихвате и вакцине које се на националном нивоу одобре”, казао је Сијарто.


На питање каква је ситуација у Мађарској када је реч о вакцини АстраЗенека и да ли планирају суспензију, Сијарто каже да стално врши мониторинг и да ће поступати у складу са оним што њихови стручњаци буду сматрали за сходно: „Kод нас у Мађарској није политичко питање да ли се једна вакцина може користити или не, већ је то задатак стручњака и како стручњаци одлуче, ми ћемо поступати по томе”, закључио је Сијарто.


Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да не постоји препрека да се између Србије и Мађарске постигне договор о путовањима без ограничења у смислу вакцина против вируса корона и очекује да се ЕУ, одлучујући о том питању, држи темељних европских вредности. На заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, а одговарајући на најаве из Брисела да постоји могућност да се у земље ЕУ путује само уколико је неко вакцинисан цепивима одобреним у Унији, подвукао да су европске вредности слобода кретања, али и немешање онога што многи зову геополитиком са оним што се у Србији назива заштита здравља грађана.


“Са наше стране ја не видим ни једну једину препреку да се између Србије и Мађарске непостигне тај договор о путовањима која су без те врсте ограничења када су у питању они који су вакцинисани, а с друге стране очекујем да се ЕУ одлучујући о једној оваквој ствари држи онога што јесу темељне европске вредности, а то је и слобода кретања и немешање геополитике са оним што ми називамо заштитом здравља грађана”, казао је Селаковић.


Истиче да на првом месту када се вакцинише становништво то се чини да би га заститили од смртоносног вируса, а не да бисте му омогућили да путује, након чега се тек отвара питање путовања: “Србија и Мађарска демонстрирају у свом поступању у оваквој ситуацији да су на највише место међу својим приоритетима ставиле заштиту здравља својих грађана. Да смо могли раније да добијамо вакцине, ишли бисмо раније у вакцинацију и заштитили бисмо многе животе наших грађана који нису успели да преживе ову опаку и тешку болест”, поручио је шеф српске дипломатије.


Kако је навео, и Србија и Мађарска ће наставити да вакцинишу своје грађане што ће, сматра, бити од велике користи за грађане на првом месту, а уз то и за привредне системе и економије две земље. Селаковић је навео да закључно са јучерашњим даном, у Србији вакцинисано више од два милиона и 50.000 грађана и позвао је све у Србији, али и у Мађарској, да наставе са вакцинацијом, да се на тај начин заштите и буду поносни на своје државе које су на овом тесту показале како се брине о здрављу грађана.