top of page

Мађарска рачуна на аутоиндустрију

Мађарска не види Кину као фактор ризика или претњу, већ као земљу са којом је сарадња од користи, рекао је у Бриселу министар спољних послова Петер Сијарто, позивајући Европску унију да тежи односима заснованим на међусобном поштовању, а не на ривалству са Кином.За разлику од Мађарске, већина земаља чланица ЕУ види економску сарадњу са Кином као претњу, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре после састанка Савета за спољне послове, наводи се у саопштењу ресорног министарства.


Сијарто је напоменуо је да је БДП Кине сада већи од БДП-а ЕУ. Док је 2010. Кина чинила 9 одсто глобалног БДП-а, а ЕУ 22 одсто, удео Кине је порастао на 18 одсто, а ЕУ пао на 17, рекао је он. „Ако Европа види Кину као ривала, изгубиће“, упозорио је.


Сијарто је нагласио да, ако аутоиндустрија, за коју је рекао да чини окосницу европске економије, поново добије замах, западним произвођачима аутомобила ће требати електричне батерије и да ће стога бити зависне од источних, посебно кинеских компанија. Ова „здрава подела рада“ није ризик, већ прилика за развој цивилизоване сарадње исток-запад, рекао је министар.


Сијарто је напоменуо да је Мађарска постала место сусрета источних и западних инвестиција и да ван Немачке и Кине само у Мађарској сва три велика произвођача аутомобила из Немачке имају фабрике. Поред тога, присутна су четири од десет највећих светскиһ произвођача електричних батерија, а њихов број ће се даље повећавати, додао је.


Ако би Брисел покушао да прекине ову поделу рада на политичко-идеолошкој основи, то би нанело озбиљну штету европској економији, рекао је Сијарто, који је критиковао једанаести планирани пакет санкција ЕУ против Русије, јер укључује осам кинеских компанија. Рекао је да ће то изазвати одговор Пекинга, што би на крају довело до негативне спирале.


Осврћући се на економске везе између ЕУ и Сједињених Држава, Сијарто је рекао да "патриотске мере" које су увеле САД помажу америчким предузећима, док санкције које је увела ЕУ нарушавају конкурентност блока. Он је рекао да је "наивна илузија" Европске комисије да покуша да преговара са владом САД о ублажавању дискриминације са којом се суочавају европска предузећа. Сијарто је рекао да би ЕУ уместо тога требало да копира америчке мере, како би оне користиле европским предузећима.

Comments


bottom of page