Мађарска рачуна на брзе пруге ка северу

Интегрисање Мађарске у европску мрежу брзих железница биће највећи железнички пројекат у новијој историји, рекао је државни секретар Ласло Мошоци на онлајн конференцији за штампу, о пројекту развоја железнице Будимпешта-Варшава, усмереном на повезивање земаља Вишеграда и Аустрије.


"Када нова железница буде завршена, у наредних 10 година, Беч и Братислава биће доступни из Будимпеште за мање од 2 сата, Праг за 3,5 сата, а Варшава за 5,5 сати. Овај пројекат гарантоваће одрживу будућност мађарских железница", истакао је државни секретар.


Мађарска је, како је рекао, у протеклих 15 година потрошила преко 2.000 милијарди форинти (5,6 милијарди евра) на развој железница у земљи, док би влада могла да потроши „неколико пута више у будућности, за повећање конкурентности железнице", рекао је Мошоци.


Државни секретар је споменуо и директиву Европске уније о смањењу емисије гасова са ефектом стаклене баште за 90 одсто пре 2050. године и рекао да би право решење могло бити пребацивање са аутомобила и авиона на возове.