top of page

Мађарска реаговала на словеначку најаву рушења ограде

"У Словенији је левица дошла на власт, а из тога следи да се руши гранична ограда која штити државу од миграционог притиска у дужини од скоро 200 километара“, реаговао је Чаба Деметер, државни секретар у кабинету мађарског премијера Виктора Орбана, на Фејсбуку, на промену политике у Љубљани.Словеначка војска ће у четвртак почети да демонтира заштитну ограду дуж границе са Хрватском, најавила је словеначка министарка унутрашњих послова Татјана Бобнар на конференцији за новинаре после седнице владе: „Миграције су део савремених друштава, па је најефикаснија миграциона политика да обезбеди безбедну и легалну миграцију“, рекла је Бобнарова.


Како пишу мађарски провладини медији, један од приоритета нове левичарске владе Словеније, коју предводи Роберт Голоб, јесте демонтажа граничне ограде. Словенија је још 2015. изградила 176 километара дугу ограду од жилет-жице на својој граници са Хрватском, дугој 670 километара, како би зауставила мигрантске токове. Овај вид баријере је касније постепено замењен панелном оградом и проширен. Тренутно се дуж заједничке границе протеже 135 километара жичане ограде са оштрицама и 60 километара панелне ограде.


На иницијативу Бобнареве, министарство је формирало и нови саветодавни одбор за промовисање сигурнијих миграционих рута, ефикаснијих процедура азила и боравишних дозвола, као и лакших услова за међународну заштиту и друштвену интеграцију миграната, подсећа се у Мађарској.


Према речима словеначке министарке, тражиоци азила морају бити систематски интегрисани у друштво и тржиште рада. Такође, мора им се дати се могућност учења језика и спречити да их послодавци искоришћавају. Одбор је већ наложио полицији да посебну пажњу посвети заштити угрожених група, да обезбеди индивидуални третман подносилаца захтева за међународну заштиту и да евидентира да су упознати са својим правима, рекла је министарка и додала да ће полиција наставља да обезбеђује сигурност и штите државне границе, користећи средства која има и својим присуством на терену.


„Е, тако то иде: у Словенији је левица дошла на власт, а из тога следи да се руши гранична ограда која штити државу од миграционог притиска у дужини од скоро 200 километара“, реаговао је Чаба Деметер, државни секретар у кабинету мађарског премијера Виктора Орбана, на Фејсбуку.


„Добро је знати за словеначки пример. Они раде оно што би њихови другови у Мађарској радили када би могли да се приближе кормилу државе“, написао је он.


Он је напоменуо да дебата о миграцијама у Мађарској траје низ година, али да то не значи да је изгубила на значају: "Поред тога, ефекти рата, као што је раст цена хране, извршиће већи притисак на нас у наредним месецима. У периоду од 1. јануара до 6. јуна прошле године на јужној граници приведено је 47.000 оних који су илегално прешли границу; ове године било их је 110.000, што је удвостручење броја илегалних долазака и повећање броја ухапшених кријумчара за 92 одсто", рекао је државни секретар и додао да су зато потребне нове граничне борбене јединице.

Comentários


bottom of page