Мађарска редакција тражи оставке у РТВ-у

Редакција на Другом радијском програму Радио-телевизије Војводине (РТВ) који емитује програм на мађарском језику (Радио 2) запретила је данас протестом због отпуштања запослених у мањинским редакцијама на РТВ-у. За то време, дневни српски радио програм у Мађарској производи само двоје новинара, а недељну получасовну ТВ емисију такође двоје, након отпуштања појединих сарадника.Оценивши да руководство "уништава" редакције на мањинским језицима, радио новинари који производе програм на мађарском позивају челнике РТВ-а да поднесу оставке, ако не успеју да обезбеде средства за функционисање покрајинског јавног медијског сервиса.


"У последња четири месеца наша редакција је изгубила четворо људи, а отпуштање додатних шест до осам људи би практично значило онемогућавање производње квалитетног програма и извршавања задатака јавног сервиса. Подсећамо да националне мањине имају уставно право на информисање на матерњем језику, а као порески обвезници то и плаћају", наводи се у саопштењу радијске редакције РТВ-а на мађарском језику.

Према њиховим речима, у последњих 10 година број запослених у РТВ-у се константно повећава, а у мађарској редакцији Радио Новог Сада, као и у осталим мањинским редакцијама, због недостатка запослених ситуација је постала неодржива. Обећања о попуњавању радних места од стране руководства, по њима, нису испуњена.

"Уз све то, руководство РТВ-а се стално позива на забрану запошљавања у држави, које се међутим, према свим назнакама - не односи на свакога и на све радне јединице", пише у саопштењу.

Оптужили су руководство РТВ-а да "не води никакав дијалог" са запосленима у целој тој медијској кући.

"Да ли је менаџмент РТВ-а свестан да кадровска политика у последње две-три године значи де факто уништавање мањинских редакција? Да ли руководство РТВ-а зна да је уз овако мали број запослених неодржив 24 часовни програм на мађарском језику, уз критеријуме јавног сервиса? Зашто РТВ ангажује значајан број пензионисаних сарадника, када се константно бори са материјалним проблемима и због недостатка новца планира отпуштање 200 младих, запослених преко агенција. Ако се у року од две недеље планирају отпуштања, зашто се о томе званично не обавесте они на које се то односи, или зашто се не демантују такве информације? Ако руководство РТВ-а није способно да обезбеди материјалне и остале услове за рад, зашто не поднесе оставку. Ако се већ руководство и оснивач РТВ-а тако често и радо позивају на важност мањинских медија и вишејезичности РТВ-а, зашто прећутно доприносе уништавању истих", наводи се у саопштењу.

Потписници су додали да од надлежних очекују јасне одговоре на постављена питања: "У супротном, бићемо принуђени да прибегнемо другачијим формама протеста, при чему рачунамо на подршку и сарадњу удружења новинара, као и међународних медијских организација и синдиката", поручила је редакција на Другом радијском програму Радио-телевизије Војводине (РТВ) који емитује ма нађарском језику.


За то време, дневни српски радио програм у Мађарској, који се емитује из Печуја, производи само двоје новинара, а недељну получасовну ТВ емисију на српском језику, при Мађарској државној телевизији такође двоје, од којих је један сниматељ. То су, како кажу запослени у тим редакцијама, резултати рестриктивних мера које је мађарска влада спровела пре неколико година, отпустивши неке од ангажованих сарадника. Та мера се, према њиховим речима, веома лоше одразила на квалитет програма који производе.