Мађарска самостално наручује вакцине

Упркос противљењу Брисела, Виктор Орбан понавља да ће Мађарска наставити преговоре са Русијом, Kином и Израелом о набавци вакцина против вируса корона, јер је темпо набавке оних произведених под окриљем ЕУ, сувише спор.


Орбан је високо оценио руску вакцину против вируса корона, али и указао на чињеницу да је неће бити довољно за вакцинацију у Мађарској.


“Нажалост, ЕУ набавља вакцине веома споро и због тога Мађарска наставља преговоре са Израелом, Русијом и Kином, јер ће се, ако будемо чекали, тешка ситуација у којој се сада налазимо наставити”, рекао је Орбан у изјави за Радио Kошут.


Према његовим речима, у Мађарску је до сада стигло 80.000 доза вакцина, али то није довољно. До сада је вакцинисано око 42.000 здравствених радника.


“Знамо да је руска вакцина добра, али је нема довољно и вероватно је неће ни бити због ограничене производње. Са друге стране, кинеска вакцина више обећава: изгледа да ће она бити доступна раније, и у великим количинама”, рекао је Орбан, а преноси мађарска агенција МТИ.


Недавно је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да земље ЕУ немају право да воде билатералне преговоре о куповини било које западне вакцине са списка Уније и да са компанијама склапају паралелне уговоре о додатним количинама, већ само преко Брисела, како је договорено.