Мађарска се делимично отвара

До средине следеће недеље у Мађарској ће се вакцинисати 40 одсто становништва, па ће влада све више отварати економију, изјавио је данас премијер Виктор Орбан за државни радио. Имунизација ће дозволити влади да поново покрене велики број делатности у јавном сектору, што ће бити повратак нормалном животу, додао је премијер.

Од следеће недеље власници вакцинационих сертификата моћи ће да иду у хотеле, ресторане у затвореном простору, биоскопе, теретане, на спортске догађаје, у бање и остала места, додао је Орбан. Претходних недеља Мађарска је имала веома велики број оболелих и проценат смртности који је био међу највећима у свету.

Премијер Орбан, кога догодине очекују избори, настојао је да месецима балансира између борбе против пандемије и све већег броја позива да се отвори економија и да се избегне да се другу годину заредом уђе у велику рецесију. "Са четири милиона вакцинисаних, а мислим да ћемо их имати до среде или четвртка, отворићемо велики број делатности за оне који имају вакцинационе картице", рекао је Орбан.

Број хоспитализованих и пацијената на респираторима је последњих дана у паду, јер Мађарска пролази кроз један од најбржих вакцинационих програма, према подацима Европске уније. Са великим испорукама кинеске и руске вакцине, као и приливом западних вакцина, Мађарска ће ускоро моћи да вакцинише малолетнике и Мађаре који живе у иностранству.

Влада у Будимпешти је била критикована јер је куповала вакцине са истока пре него што је добила одобрење Европске уније, али се Орбан по правилу позивао на бројке које су то оправдавале. "Не занима ме да ли је мачка црна или бела. Само желим да ухвати миша", одговорио је Орбан на такве примедбе. За то време, Европска унија потписала је уговор са компанијама "Фајзер" и "Бионтек" о куповини до 1,8 милијарди доза њихове вакцине против ковида-19, изјавио је данас један неименовани званичник ЕУ. Ово је трећи уговор који је европски блок склопио са те две компаније. Оне су се још раније договориле да испоруче Европској унији 600 милиона доза вакцина по основу два претходна уговора.