top of page

Мађарска се припрема за председавање Саветом ЕУ

Мађарска влада остаје при конзервативним вредностима, јер ствари које се покажу успешнима у Мађарској такође могу бити успешне у великој мери и у Европи, рекла је мађарска министарка правде Јудит Варга на конференцији посвећеној "поукама из историје Европске уније", Универзитета за јавну управу (НКЕ).Варга је рекла да је поштовање јединства и различитости водећи принцип у њеном свакодневном раду у вези са ЕУ. Подсетила је да ће изборе за Европски парламент следећег пролећа пратити мађарско председавање Саветом ЕУ у другој половини године. Пошто Мађарска има право да председава сваких 13,5 година, она мора да искористи ту прилику и покаже своју способност и креативност, рекла је она.


Како је нагласила, задатак Мађарске током њеног председавања биће да представи "алтернативу за живот". Влада сматра да државе чланице не могу да одустану од своје независности и да имају право да политику ЕУ спроводе сопственим средствима, рекла је министарка.


Ректор НКЕ Гергељ Дели је истакао да се 9. маја обележена прослава европског мира и јединства, као и годишњица историјске Шуманове декларације, која је довела до успостављања ЕУ. Шуман је замишљао облик сарадње међу европским земљама који је омогућио да се ратови избегну, рекао је он, додајући да су борбе у Украјини значиле да се важност мира осећа изблиза у Мађарској.


Тибор Наврачић, министар за регионални развој, говорио је о проширењу ЕУ и рекао „не можемо себи приуштити да спречимо Балкан или, у датој ситуацији, постсовјетски регион да уђе у ЕУ“. Он је истакао да би ЕУ могла да опстане све док може да испуни свој „мировни пројекат, који укључује проширење“. Заједница мора да дозволи Србији, Црној Гори и Албанији да се придруже и да тим земљама да перспективу, рекао је Наврачић.


Он је такође додао да би приступање ових земаља „суштински променило деловање ЕУ", додајући да идеја „Европе са више брзина” не би била „никаква катастрофа све док постоји могућност да чланице промене зупчаник”.


Говорећи о изласку Велике Британије из ЕУ, Наврачић је рекао да је "брегзит доказ да нам сада не може бити боље ако напустимо ЕУ". Што се тиче оштрих дебата унутар ЕУ, укључујући и оне између мађарске владе и ЕК, рекао је да су оне покренуте јер се „нови политички систем развија, али га не подржава политичка заједница“.


„Не постоји униформисан европски демос, који би могао да да легитимитет, снагу, видљивост европским институцијама“, истакао је он.

Comments


bottom of page