Мађарска се припрема за светску изложбу о природи и лову

Овогодишња Светска изложба "One with Nature World of Hunting and Nature" биће најкомплекснији међународни догађај у Мађарској до сада, који даје земљи нову прилику да покаже своје способности у организовању великих манифестација, рекао је владин комесар задужен за организацију изложбе, Золтан Ковач, у интервјуу провладином порталу "Ориго".


Ковач, који је и државни секретар за међународне односе и комуникацију, рекао је да овај догађај пружа одличну прилику за поновно покретање конференцијског и међународног изложбеног туризма у Мађарској.


На питање зашто је изложба о лову исмејана од стране левог политичког крила, Ковач је одговорио да је опозиција искористила питање лова да створи поделе у друштву и окрене људе једне против других: "Око 70.000 ловаца у Мађарској припада свим сферама живота и има широк спектар политичких уверења, а тај догађај се од стране левичарских активиста третира само из аспекта екологије и одрживости", рекао је он, додајући да политизација тог скупа нема смисла.


Што се тиче трошкова, оптужбе опозиције су да се "троше огромне суме које не подлежу контроли", подсетио је Ковач. Буџет за четири локације одржавања манифестације и низ догађаја који трају неколико недеља, заједно са Европским првенством у коњичком спорту, износиће првобитно планираних 17 милијарди форинти (48 милиона евра). У сајамски простор ХУНГЕКСПО, претходно је уложено 55 милијарди форинти ради доградње која је повезана са Светском изложбом и будућим догађајима сличне величине и квалитета, рекао је Ковач. Он каже да ће се то улагање вратити држави у наредним деценијама, кроз приходе од закупнина.


Ковач је напоменуо да ће током 20 дана Светске изложбе, која се одржава од 25. септембра до 14. октобра, бити одржано шест међународних конференција. Користиће се 75.000 квадратних метара простора ХУНГЕКСПО, укључујући осам изложбених хала. Изложбе обухватају хиљадугодишњу историју мађарског лова, као и презентације о мочварама Карпатског басена и организацијама за очување животне средине, рекао је он.