Мађарска се сећа револуције из 1848.

Мађарска данас обележава државни празник, 15. март, у знак сећања на револуцију из 1848. године, организовану против доминације Беча. Међутим, овога пута масовна окупљања грађана изостају због епидемије вируса корона и ванредних мера које је због тога предузела Влада Мађарске.Мађарска револуција била је једна у низу сличних које су се 1848. године одиграле у Европи. Поред општих обележја европских устанака против феудалних властодржаца, ослобађања кметова и борбе за друга основна људска права, ова револуција је имала првенствено карактер мађарске борбе за самосталност и независну државу. Три дана после масовних демонстрација у Бечу, револуција је захватила Будимпешту, а потом се проширила на целу тадашњу Краљевину Угарску. Уз помоћ Русије, аустријске трупе угушиле су овај револуционарни покрет у августу 1849.


За разлику од ранијих година, када су у читавој земљи организоване масовне прославе, овога пута окупљања изостају због епидемије вируса корона и ванредних мера које је због тога предузела Влада Мађарске.


Празник је симболично обележен подизањем националне заставе, уз интонирање химне, испред зграде Мађарског парламента у Будимпешти. Церемонији су присуствовали председник државе Јанош Адер и председник Парламента Ласло Кевер. Виктор Орбан, који данас борави у посети Србији, празничну честитку је својим сународницима у Мађарској и иностранству упутио преко видео записа.