Мађарска следи Аустрију, Србија Мађарску

Уколико мере које су донете не дају резултат до 1. децембра, следећа мера у борби против корона вируса је забрана кретања, каже премијерка Ана Брнабић.


Брнабићева је за ТВ Пинк навела да забрана кретања доноси многим људима озбиљне проблеме, јер брзо морају да се издају дозволе за кретање грађанима који чувају баке и деке, старије, свим људима који раде трећу смену, лекарима и медицинским сестрама...


„Међутим, нећемо се либити да уведемо било које рестриктивне мере које ће значити очување живота људи, али и привреде”, нагласила је она. Уједно напомиње да је важна лична одговорност, да је Србија у јуну и јулу успела да се избори само захваљујући томе што су грађани показали личну одговорност.


Брнабићева каже да се у борби са корона вирусом не труде да угоде свима, већ да балансирају између заштите здравља људи и здравственог система и привреде и економије: „Мора се наћи мера. Мора се водити рачуна и о привреди, јер сва помоћ и подршка здравственом систему иде из буџета, који пуни привреда”.


Истиче да је "Србија за сада нашла најбољи баланс", да је још увек у зеленој зони, да још увек има места у болницама, да се тестира велики број људи, тестови се добијају за пет до 12 сати, да је у Србији најмања стопа смртности од ковида у Европи.


„У Белгији немају више болничких капацитета и заражене шаљу у Немачку да се лече. Имате земље где се резултати тестова чекају пет дана, има земаља где се брисеви шаљу у другу државу на обраду”, навела је она и додала да је "Србија успела да сачува и економију".