Мађарска тражи бржу испоруку Спутњика

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је телефоном са својим мађарским колегом Петером Сијартом о снабдевању вакцином Спутњик В, наводи се у данашњем саопштењу руског Министарства спољних послова.


Двојица званичника разговарала су о заједничким напорима у борби против пандемије корона вируса, укључујући испоруку руске вакцине Мађарској, наводи се у саопштењу, пренео је ТАС С. Према наводима руског мМинистра иностраних послова, телефонски разговор је иницирала Мађарска. Руски Директни инвестициони фонд започео је преговоре о процедурама за повећање обима производње вакцине Спутњик В, која би се сада производила и у земљама ЕУ, саопштио је раније данас представник Фонда.

"Постигли смо споразум са компанијама из Италије, Шпаније, Француске и Немачке да покренемо производњу Спутњика В", рекао је представник Фонда, пренео је ТАС С. Сада су у току преговори са бројним компанијама како би се додатно повећао обим производње у целој ЕУ, додао је он. То ће омогућити покретање проактивног снабдевања Спутњиком на заједничком европском тржишту након што руска вакцина добије одобрење од ЕМА, приметио је портпарол Фонда.

РДИФ и партнери ће, такође, бити спремни да започну испоруке у земље чланице ЕУ које ће појединачно регистровати Спутњик В, додао је портпарол.