Мађарска тражи враћање транзитних зона

Мађарска је затражила од Брисела да измени прописе Европске уније како би се омогућило враћање транзитних зона за мигранте, рекао је шеф Кабинета премијера Гергељ Гуљаш је на редовном брифингу за новинаре.


Гуљаш је рекао да је Мађарска поднела ове предлоге на дводневном самиту лидера ЕУ, који је управо одрћан у Бриселу. Обнављање транзитних зона је најефикаснији метод одбране од миграција, рекао је он, додајући да је миграциони притисак знатно порастао. Према мађарском предлогу, сви захтеви за избеглички статус треба да се процењују ван ЕУ, јер је веома тешко депортовати свакога ко је већ ушао на њену територију.


Гуљаш каже да се мађарска влада противи порезу који Брисел жели да наметне власницима кућа и аутомобила у циљу борбе против климатских промена и посвећена је заштити свог програма смањења рачуна за комуналне услуге. Цене енергије расту широм Европе, што је резултирало кризом комуналних услуга, истиче Гуљаш.


Он је рекао да су за насталу ситуацију криви глобални раст цена енергије и "лоше промишљена енергетска политика Европске комисије". Каже да постоји опасност да ће ЕK усвојити повећање цена за потрошаче, опорезујући власнике кућа и аутомобила. Земље Вишеградске групе ће, како је рекао, ставити вето и одбацити такав предлог.