Мађарска тражи новац за заштиту границе

Премијер Мађарске је у писму председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен поновио свој позив Комисији да надокнади трошкове заштите границе Мађарске, која је уједно и јужна ЕУ граница.


У писму објављеном на његовом званичном сајту, Орбан је навео да су мере заштите мађарске границе сада постале "узор у Европи": „Нова миграциона криза се одвија на прагу Европске уније. Као што сте и ви свакако свесни, хибридна употреба миграције која потиче из Белорусије, као и катастрофална евакуација безбедносних снага из Авганистана могу потенцијално довести до још теже кризе од оне чији смо сведоци били 2015. године", пише Орбан.


Он истиче како верује да је једини разлог за тренутну „крхку стабилност ЕУ чињеница да Мађарска, заједно са другим државама чланицама, успешно штити спољне границе наше Уније“. Само Мађарска је, према његовим речима, до сада потрошила преко 590 милијарди форинти (1,64 милијарде евра) из свог националног буџета на заштиту граница. Напоменуо је и да је Мађарска била међу првим земљама које су изградиле физичку граничну ограду, „која је током протеклих година показала да може да заштити безбедност грађана ЕУ и Европске уније у целини“.


„Временом су мађарске мере заштите границе постале узор, јер се исте такве ограде сада граде и у Грчкој, Шпанији, Бугарској, Словенији, Естонији, Литванији, Летонији и Пољској. Недавна миграцијска ситуација такође показала да физичке баријере нису само један од најефикаснијих начина за заштиту граница, већ су понекад и од суштинског значаја за борбу против хибридних напада. Све ово оправдава аргументе и захтеве за финансирањем које Мађарска већ дуго износи", пише Орбан и цитира заједничко писмо које су прошлог месеца потписали министри унутрашњих послова Аустрије, Бугарске, Кипра, Чешке, Данске, Естоније, Грчке, Мађарске, Литваније, Летоније, Пољске и Словачке, у којем су истакли да су физичке баријере ефикасна мера заштите граница, која је у интересу целе ЕУ, а не само држава чланица из којих први стижу“.


„Ову легитимну меру приоритетно треба додатно и адекватно финансирати из буџета ЕУ. Време је да Комисија уради оно што је требало да уради пре много година и да призна да је заштита спољних граница неоспорна манифестација европске солидарности и да напори држава чланица у овом контексту заслужују признање и подршку", поручује Орбан.