top of page

Мађарска тражи промену мањинске политике у Украјини

Одлуке власти Украјине којима се крше права мађарске националне мањине отежаће Мађарској да се даље жртвује у циљу подршке тој земљи у наредном периоду, изјавио је у Бриселу министар спољних послова Петер Сијарто.„Чини се да се упркос почетку нове године, ратоборни став не мења и да је иста ратничка атмосфера и даље присутна“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у паузи састанка са колегама из Европске уније.


Он је као пример навео предлог високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борела да блок обезбеди још 500 милиона евра за финансирање испоруке војне опреме Украјини и да издвоји 45 милиона евра за обуку украјинских трупа. „Наш став је очигледан: мир мора бити што је пре могуће“, рекао је Сијарто.


Што је нека земља географски удаљенија од Украјине, то ће рат имати мање директних ефеката на њу, а мање ће бити посвећена и што скоријем постизању мира, рекао је министар, очигледно алудирајући на САД.


По њему, свака одлука која може довести до продужења или ескалације рата противна је интересима Мађарске. „Зато не сматрамо добром идејом да појачамо испоруке оружја, а да истовремено не блокирамо Европску унију да спроведе такве одлуке“, додао је он.


Министар се дотакао и питања „концентрисаних и жестоких напада“ на етничку мађарску заједницу у Украјини. Сијарто је осудио отпуштање директора школа и наставника етничких Мађара "без образложења" и постављање захтева од стране институција да се скину мађарски национални симболи. „Све ово су знаци озбиљног и концентрисаног антимађарског напада“, рекао је он.


„Све је то неприхватљиво и против тога треба да делујемо, не само ми Мађари, већ и Европска унија. Неприхватљиво је да било ко ово тумачи као билатерално питање“, рекао је он.


Сијарто је истакао да Украјина као кандидат за чланство у ЕУ мора да поштује правила заједнице, а гарантовање права националних мањина је заједничка вредност и обавеза. Мађарска је, каже он, очекивала да ће се током преговора о кандидатури за чланство у Украјини ситуација националних мањина побољшати.


„Било би логично, исправно и нормално, али се то не дешава. Прописи усвојени у децембру створили су још гору ситуацију него што је била раније, а то, у комбинацији са озбиљним правним нападима, даје разлога за озбиљну забринутост", додао је он.


Уједно је позвао на повратак на законе који су били на снази 2015. године и додао да је неприхватљиво што је Украјина онемогућила рад школа на мађарском језику.


„Концентрисани напади на Мађаре и антимађарске мере отежавају наше одлуке за предстојећи период, везане за жртве које се очекују од Мађарске у интересу подршке Украјини. Стога очекујемо од Украјине да поштује права мађарске етничке заједнице, а од Европске уније да предузме акцију по овом питању“, додао је он.


Одговарајући на питање новинара, Сијарто је рекао да Украјинци занемарују сва упозорења европских држава. „Украјини ће бити потребне одређене европске политичке одлуке које се не могу донети без нашег учешћа и што више права буду повукли из заједнице етничких Мађара и што више буду одуговлачили да обнове права националне заједнице која су постојала раније, то ће бити теже за нас код куће у Мађарској да доносимо одлуке које захтевају жртвовање са наше стране“, рекао је он.

bottom of page