Мађарска удвостучује капацитет нуклеарке

Пројект проширења нуклеарке је без тендера 2014. године додељен руској државној фирми "Росатому" и често се наводи као знак изузетно топлих веза мађарског премијера Виктора Орбана и руског председника Владимира Путина.Мађарска влада данас предаје документацију како би добила дозволу за проширење своје једине нуклеарне електране и убрзала прву фазу изградње на месту нових реактора. Влада планира да удвостручи капацитет своје нуклеарне електране Пакш, чија снага тренутно износи два гигавата са два реактора руске производње.


"Сарадња са Русијом није само у руском интересу, то је у нашем заједничком интересу, јер постоји значајан интерес за ублажавање или исправљање кашњења који су настали током земаљских радова", рекао је министар без портфеља у Влади Мађарске Јанош Шили, који је нагласио да је Будимпешта већ затражила и добила одобрење Европске уније за бржи процес изградње, који би требало да крене у јануару следеће године.


Шили, који кашњење у пројекту приписује чекању одобрења од стране ЕУ, рекао је да ће документација стићи на адресу Мађарске агенције за атомску енергију (ХАЕА) током дана, три месеца након прегледа папирологије.


Стручњаци упозоравају да би радови на бушењу рекатора и изградња бетонској зида од 2,5 километара, који се планирају, могли знатно да отежају тај пројекат. ХАЕА има више од годину дана на располагању да одобри целокупни пројекат, а министар Шили је рекао да ће се до добијања коначне дозволе изводити само почетни радови.