Мађарска упозорава финске ЕУ посланике

Мађарска је послала писма упозорења финским посланицма у Европском парламенту, а од појединих медија у тој земљи затражила је извињење због "погрешних критика" и ширења "лажних аргумената" о закону којим су проширена овлашћења извршних власти током корона вируса.У више писама које је мађарска амбасада у Хелсинкију упутила овог пролећа, тон је варирао од захтева до молби, наводе они који су их добили, а преносе поједини мађарски медији.


"'Писмо сам добио сам већ средином априла, након што сам критиковао закон који је Влади Мађарске увећао ванредна овлашћења над парламентом без временског ограничења. Писмо није садржало захтев за извињење", написао је на Твитеру посланик Зелених Виле Нинисто, један од првих који је примио овакво писмо.


ЕУ посланик Петри Сарвама из Европске народне партије (ЕПП) такође је примио писмо које је потписао државни секретар Золтан Kовач. Сарвама, који је такође критиковао мађарски закон о ванредном стању због, како је навео, кршења правног система ЕУ и мађарског Устава, описао је реакције званичне БУдеимпеште као "одвратне".


"Мађарска реакција ме не изненађује, али ме депримира. Начин на који Мађарска користи моћ је пример мрачних сила. Такве силе смо видели и раније у европској историји", рекао је Сарвама за лист "Хелсингин Саномат", који је такође примио притужбе од мађарске амбасаде.


Главни уредник тих новина Kаиус Ниеми навео је овог викенда да дописи сами за себе говоре о средствима и реторици мађарске владе, а да ће лист "наставити да помно прати ситуацију у земљи".