top of page

Мађарска у очекивању четвртог таласа короне

Шеф Кабинета мађарског премијера Гергељ Гуљаш упозорио је да се делта варијанта вируса корона убрзано шири у великом броју земаља и рекао да би Мађари требало да „наставе да озбиљно схватају епидемију“.


Четврти талас пандемије је, по Гуљашу, неизбежан, мада велики број вакцинисаних у Мађарској може да одложи и ублажи врх таласа. Он каже да се већина стручњака слаже са становиштем да би додатна вакцинација за особе које имају низак број антитела након потпуне имунизације, требало да буде од другог произвођача у односу на прву. О врсти вакцине одлучиваће лекари, рекао је он.


Влада тек треба да разговара о предлогу Мађарске трговинске и индустријске коморе (МКИК) о увођењу обавезне вакцинације против корона вируса, рекао је он. Такав корак "могао би имати смисла у секторима попут угоститељства и индустрије услуга", додао је министар.


Што се тиче економског опоравка, Гуљаш је рекао да се очекује да ће пољопривредни сектор постати један од победника у наредних седам година, уз појачано финансирање, невиђено од тога ко је на власти. Упитан о повећању цена основних животних намирница, Гуљаш је рекао да закон о конкуренцији на нивоу ЕУ не дозвољава било какву интервенцију у тржишним процесима, додајући, међутим, да се очекује да ће цене средњерочно падати.

Kommentare


bottom of page