"Мађарска је најбоље чувана тајна на свету"

Мађарска привлачи велику пажњу глобалних сила, попут САД-а, Кине и Русије, за коју је вежу географска близина и енергетска зависност, али не и љубав, каже Дејвид Корнштејн, амбасадор САД-а у Мађарској.Разговарајући са милијардером Џоном Катсиматидисом у радио емисији "Округли сто КАТС" у Њујорку, Корнштејн је рекао да су Мађарска и централноевропски регион "одједном постали веома, веома атрактивни": "Кинези их воле, Руси их воле, а пошто су члан НАТО-а, Сједињене Државе им се свакако свиђају", рекао је он.


Упитан о стању у Европској унији, амбасадор је рекао: „Ако мислите да имамо поларизовану ситуацију овде у Америци, то је тако занемарујуће у поређењу са оним што се догађа у Европи. Спорна питања попут имиграције, поставила су принцип: исток против запада, север против југа, либерали против конзервативних влада. Неке земље, попут Немачке кажу - пустимо све мигранте, а онда се јави земља попут Мађарске, која каже: Хеј, причекајте мало. Желим да ова држава остане Мађарска и нисмо заинтересовани да у ову земљу доведем много нових људи, нарочито људи из Африке“, истакао је амбасадор.


Упитан о граничним политикама унутар блока, он је рекао да оне зависе од земље о којој је реч: „Имате лидера у Мађарској који је веома снажан вођа. Он није спреман да отвори границе док то не буде сигурно. Мађарска је била веома успешна у борби против вируса", рекао је он, додајући да је ова земља имала релативно мали број оболелих и преминулих.


"Премијер Виктор Орбан није много заинтересиран за отворене границе и волео би да само они људи за које он мисли да би требало за уђу земљу, то учине, било да су туристи или неко ко би се трајно настанио у Мађарској", истакао је амерички амбасадор.


Упитан о утицају Русије у Мађарској, рекао је да је близак однос Мађарске са Русијом углавном последица географске близине и енергетске зависности. Али, додао је да верује да Мађарска „нема љубави према Русији и ономе што она представља“.


Корнштејн је Мађарску описао као "најбоље чувану тајну на свету", рекавши да је упркос својим гостољубивим људима, доброј храни и релативно ниским трошковима живота, још увек мало позната у иностранству.