Мађарска још увек у зеленој зони

Као и већина земаља у региону, и све хрватске регије остале су у обојене црвеном на новој епидемиолошкој карти Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) објављеној у четвртак. Тренутно је најбоља епидемиолошка ситуација у Мађарској, Пољској и Чешкој, које су потпуно зелене."Црвена Хрватска" била је и очекивана, с обзиром на то да у њој недељама расте број заражених и хоспитализованих. Боје на карти ЕЦДЦ-а већином се нису мењале ни у остатку Европе. Највећа промена забележена је у Румунији, која је сада црвена, а прошле недеље је читава, осим једне зелене регије, била наранџаста.


Словенија је у црвеном, изузев регије на граници с Италијом и Аустријом која је у тамно црвеном. Већина Аустрије, Немачке и Шпаније су у црвеном, као и све регије балтичких земаља, Бугарске, Грчке и Ирске, при чему је у последњој једна регија тамноцрвена.


Епидемиолошка ситуација боља је у наранчастој Словачкој, Португалу, Италији и скандинавским земљама, те у Француској чије су регије већином наранчасте, изузев црвено-тамноцрвеног југа.


Епидемиолошка карта ЕЦДЦ-а за Европу објављује се свакога четвртка на темељу двонедељних података и удела позитивних тестова у укупном броју тестираних. Зеленом су на карти ЕЦДЦ-а означене регије у којима је двонедељна стопа заражених на 100 хиљада становника мања од 50, а удео позитивно тестираних мањи од четири одсто.


Црвена боја значи двонедељну стопу од 75-200 случајева, с уделом позитивних већим од 4 одсто, те подручја у којима је 14-дневна стопа заражених од 200 до 500, а тамно црвена подручја у којима је 14-дневна стопа већа од 500.