top of page

Мађарска ће производити руску вакцину?

Министар Петер Сијарто каже да постоји план да се руска вакцина против ковида-19, чије се прве дозе у Мађарској очекују следеће недеље, убудуће производи у Мађарској. Према његовим речима, компанија која је одређена за производњу вакцине добила је сву потребну припремну документацију из Русије.


Мађарска би требало да постане прва европска земља која ће следеће недеље добити узорак руске вакцине против коронавируса, изјавио је данас министар спољних послова Петер Сијарто у видео снимку на Фејсбуку.


Сијарто је рекао да је Мађарска закључила преговоре о куповини вакцине са руском владином делегацијом и да сада недостаје само одобрење руског Министарства здравља које ће дозволити да десет доза узорка вакцине буде послато у Мађарску следеће недеље.


Према речима Сијарта, узорци које Мађарска добије потом ће бити подвргнути лабораторијским испитивањима како би власти могле да донесу безбедносну одлуку о томе да ли ће вакцина моћи да се употреби у земљи.


Министар је додао да постоји могућност и да се вакцина производи у Мађарској и да је мађарска компанија одређена за производњу вакцине добила сву потребну припремну документацију из Русије.


Следеће недеље Мађарска би требало да има јасну слику распореда производње вакцине и капацитета које би јој требало посветити, додао је министар. Навео је да влада има јасну дужност да набави што више вакцина из што већег броја извора, што је пре могуће.


„Будући да се ово питање тиче живота људи, набавка вакцина не би требало да буде политизована”, истакао је Сијарто.

Comentários


bottom of page