Мађарска ће убрзати ширење Пакша

Влада Мађарске ће убрзати ширење нуклеарне електране Пакш и улагања у соларну енергију, како би се осигурало да нуклеарна и соларна енергија заједно омогуће да се производња електричне енергије учини 'угљенично неутралном' до 2030. године“, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто.Он је индијским медијима у Њу Делхију рекао да се Мађарска, у настојању да убрза улагања у соларну енергију, придружила Међународној соларној алијанси коју је основала Француска, а која има за циљ да промовише примену технологија и улагања за коришћење соларне енергије.


„На исти начин на који Индија ставља велики нагласак на нуклеарну енергију, ми у Мађарској ћемо убрзати изградњу другог дела уклеарне електране Пакш, како би он могао да почне рад до 2030. године, а убрзаћемо и наше инвестиције у соларну енергију, како бисмо осигурали да нуклеарна и соларна енергија заједно омогуће да производњу електричне енергије учинимо 'угљенично неутралном' до 2030. године“, рекао је он.


Сијарто, који је присуствовао индијско-мађарском пословном форуму, истакао је да је Индија шеста по величини привреда на свету и да је остварила „невероватан економски раст“ последњих година. Мађарска економија је такође имала користи од брзог раста Индије, јер је неколико група индијских компанија извршило значајна улагања у Мађарској, запошљавајући неколико хиљада људи, док су мађарске компаније све успешније на индијском тржишту.


Трговина између две земље оборила је рекорд прошле године, приближивши се по први пут у историји износу од милијарду долара, након повећања од 26 одсто, рекао је он.