Мађарске фирме би да улажу

Мађарска влада издвојила је 25 милиона евра за подршку компанијама из те земље које ће инвестирати у Србији, саопштило је Министарство привреде Србије. Министарка привреде Анђелка Атанасковић и директор Мађарске агенције за промоцију извоза (ХЕПА) за Западни Балкан Немања Милутиновић разговарали су данас о унапређењу сарадње, наводи се у саопштењу.Министарка Анђелка Атанасковић навела је да мађарске компаније показују све веће интересовање за улагања у Србији, због чега је потребно предузети кораке како би се потенцијални мађарски инвеститори упознали са више атрактивних локација у централном делу Србије, посебно у региону будућег моравског коридора.


На састанку је поновљена ранија информација да је Влада Мађарске издвојила 25 милиона евра за подршку својим компанијама које ће у наредном периоду у Србији уложити близу 80 милиона евра.


Милутиновић, који је и почасни конзул Мађарске у Србији, сагласио се са констатацијом да мађарски инвеститори не познају довољно могућности за улагања у остатку Србије. Према његовим речима, руководство агенције ХЕПА зато улаже напоре код Владе Мађарске да се инвестиције прошире на читаву Србију и не буду претежно фокусиране на територију Војводине.


Милутиновић је додао и да постоји велико интересовање мађарске стране за куповину или "докапитализацију" српских фирми, као и за стварање "стратешких партнерстава на другим основама".