Мађарски вето на ЕУ акцију осуде Турске

Мађарска је ставила вето на иницијативу Европске уније да осуди Високи кривични суд Турске због осуде Османа Кавале на доживотни затвор. Овај филантроп, познат по томе што је финансирао бројне организације цивилног друштва у Турској, проглашен је кривим за покушај свргавања турске владе, док је Европски суд за људска права утврдио да нема довољно доказа за осуђујућу пресуду.Према Вишем кривичном суду у Истанбулу, покушаји Османа Кавале да збаци владу укључивали су његову везу са протестима у парку Гези 2013. и покушајем државног удара у Турској 2016. године. Радио Слободна Европа јавља да је ЕУ намеравала да пошаље заједничку изјаву Турској о том питању, али уз мађарски вето та планирана акција ће се свести само на личну изјаву представника Уније за спољну политику и безбедност Жозепа Борела.


Према том ставу, Турска је као чланица Савета Европе обавезна да спроводи одлуке Европског суда за људска права. Он је 2019. године пресудио да су хапшење и истражни притвор за Кавалу „имали скривену сврху, односно да га ућуткају и одврате друге браниоце људских права од обављања легитимних активности“.


Кавала је финансирао више невладиних организација у Турској које се баве људским правима, заштитом животне средине, демократским нормама и културним наслеђем. Такође је био један од оснивача Фондације за отворено друштво у Турској, мреже коју је формирао Џорџ Шорош.