top of page

Мађарски генерал преузео команду Кфором

Бригадни генерал мађарске војске Ференц Kaјари данас је преузео дужност команданта међународних војних снага на Kосову (KФОР). Он је на примопоредаји дужности у Приштини казао да ће као 26. командант KФОР следити пут који су његови претходници "изванредно утабали протеклих година".


"Сматрам својом дужношћу да водим KФОР тако да очува поузданост у испуњавању свог мандата и остане посвећен даљем миру и стабилности на Kосову. Обећавам да ћу свакога дана давати све од себе, а од вас очекујем исто. Ваша посвећеност и усредсређеност ће бити од кључног значаја у испуњавању наше мисије", навео је мађарски генерал.


Досадашњи командант Франко Федеричи пожелео је срећу Kојарију у наставку мисије, а народу Kосова, представницима власти, међународних организација и војницима захвалио на сарадњи и подршсци.


"Сви сте ми олакшали службу и мисију у KФОР. Без сумње могу да константујем да је током мог мандата KФОР био у могућности да обезбеди безбедно окружење и слободу кретања за све заједнице на Kосову само због ваше сарадње и подршке", рекао је Федеричи.


Примопредају дужности предводио је командант Савезничких здружених снага у Напуљу, адмирал Роберт П. Бурк који је досадашњем команданту KФОР захвалио на сарадњи и професионалности, а новом команданту пожелео добродошлицу.


"Знам да ћете надограђивати Франкова велика достигнућа док НАТО и KФОР настављају да подржавају мир и безбедност на Kосову. Наша је мисија једноставно кључна мисија, веома је важно да око себе имамо одговарајући тим који ће бити део решења у заједничком стремљењу ка бољој будућности на овом подручју", навео је амерички адмирал.

Comments


bottom of page