Мађарски лекари изоловали вирус корона

Нови корона вирус успешно је изолован у Националном центру за јавно здравље у Мађарској, што отвара могућност за проналажење вакцине против ове болести у Мађарској, објављено је у Будимпешти.Вест да је корона вирус успешно изолован у Мађарској, саопштена је данас на конференцији за штампу у Будимпешти, коју је организовао Оперативни одбор за заштиту од корона вируса.


Цецилија Милер, руководилац Националног центра за јавно здравље, нагласила је да ће ово откриће пружити прилику за развој вакцине у Мађарској и тестирање нових антивирусних терапија. Патоген је изоловао тим под вођством др Золтана Киша, а вирус је доступан домаћим и страним истраживачима у живим и неживим верзијама.


"Изолација такође омогућава боље разумевање како вирус делује. Наши истраживачи имају велико искуство са претходним варијантама актуелног вируса. Такође су почели да тестирају и антивирусно средство. И даље стојимо на располагању истраживачком тиму који је ових дана формирао премијер Виктор Орбан", рекла је Цецилија Милер.


Коментаришући новинарско питање у вези са производњом вакцине за масовну употребу, она је рекла да је на њега тешко сада одговорити, јер "истраживачи знају да развој нове вакцине може трајати неколико година", али је додала да је и то огроман корак напред.