Мађарски мајор Кајари на челу Kфора

Нови командант међународних војних снага на Kосову и Метохији у мисији Kфора, биће мајор мађарске војске Ференц Kајари, који ће дужност преузети у петак, 15. октобра на церемонији у Приштини, од одлазећег команданта Франка Федеричија.


Генерал италијанске војске Франко Федеричи био је 25. командант Kфора, од распоређивања те мисије у јуну 1999. године. Церемонију примопредаје дужности предводиће адмирал Роберт П. Бурк, командант Савезничких здружених снага НАТО-а у Напуљу, саопштено је из Kфора.


Два дана пред завршетак мисије, Федеречија је војном медаљом у Приштини одликовала Вјоса Османи, за допринос у служби мира, безбедности и стабилности током његовог мандата на челу међународних трупа. Османијева је на церемонији навела да стратешки циљ институција у Приштини остаје чланство у НАТО -у.


Одлазећег команданта примио је и министар за заједнице и повратак и председник Српске листе Горан Ракић, нагласивши да поштовање Резолуције 1244 мора бити примарно, јер су резолуцијом међународне снаге Kфора надлежне за очување мира и стабилности на Kосову. Истакнуто је да је веома важно да локални избори који ће бити одржани у недељу 17. октобра протекну мирно и без било каквих инцидената, саопштено је из Ракићевог кабинета. Иначе, Kфор на Kосову и Метохији тренутно броји око 3.500 војника.