Мађарски медији истичу успех СВМ-а

У извештајима и коментарима парламентарних, покрајинских и општинских избора у Србији, медији у Мађарској у први план истичу оцену да је Савез војвођанских Мађара (СВМ) постигао "историјски резултат", са процењених 70.000 гласова.У извештају агенције МТИ, који преносе остали медији у Мађарској, наводи се да је СВМ добио већу подршку него икада раније. Имајући у виду да у Војводини живи око 250.000 Мађара, број освојених гласова огроман, каже се у извештају.


Агенција МТИ констатује да ће СВМ имати девет представника у републичком парламенту уместо досадашња четири, уз напомену да ће то бити највећи број посланика у последњих 27 година.


"Последњи пут у мађарској заједници у Војводини толико представника је било када је заједница имала само једну мађарску странку током промене режима, почетком деведесетих и када процењено да у Војводини живи сто хиљада Мађара више него сада“, рекао је Иштван Пастор, председник СВМ-а у изјави коју преноси агенција.


Он каже да је највећа мађарска странка до сада имала шест чланова у покрајинском парламенту Војводине, а према прелиминарним резултатима, тај број ће се повећати на петнаест посланика СВМ-а.


Говорећи о резултатима избора за локалну власт, Пастор нагласио је да су они још увек непотпуни, али да "охрабрују прелиминарни подаци у местима важним за Мађаре".