Мађарски парламент о ванредном стању

Updated: Apr 2, 2020

Посланици Мађарског парламента данас расправљају о предаји свих овлашћења влади у доношењу мера током ванредног стања, а очекује се да ће нови закон ступити на снагу већ у поноћ.Према још увек важећим правним нормама извршни орган може да уведе ванредно стање без сагласности законодавног тела само на 15 дана, а новим прописом ће се избећи потреба да се по истеку тог времена сваки пут тражи подршка бар две трећине посланика, коју владајуће странке, Фидес и демохришћани, иначе увелико имају. Прве мере у ванредном стању су донете 11. марта, а у протеклих неколико дана вакума оне су остале на снази, али не као декрети владе, већ одлуке појединих министара, главне санитарне инспекторке или самих институција које су их спроводиле.

Опозиција прошлог понедељка није прихватила да се о предлогу новог закона расправља по хитном поступку, већ само по уобичајеној процедури, а главна замерка на понуђени текст била је што нису дата временска ограничења. У образложењу је наведено да се не слажу да влада Виктора Орбана добије "неограничену власт на неодређено време", а преко друштвених мрежа почела је акција истомишљеника. Петицију је током јучерашњег дана потписало више од 100.000 грађана, међу којима и велики број истакнутих професора, економиста, глумаца и других јавних личности.

У протекла 24 сата број регистрованих особа заражених коронавирусом попео се за 39, тако да их укупно има 447, што говори да најављивано масовно ширење заразе срећом још није почело. Забележена су и два нова смртна случаја, поново су у питању били старији људи са више хроничних болести, тако да се на тој црној листи сада налази 15 имена. У болничком карантину су 73 пацијента, а до сада је обављено више од 13.300 тестова. Узорци се обрађују у неколико нових лабораторија, а уведена је и мобилна служба која одлази на кућне адресе.