top of page

Мађарски радикали против ширења НАТО-а

Опозициона странка Наша домовина саопштила је да би Мађарска требало да стави вето на сваки потез за даље ширење НАТО-а, тврдећи да би јачање алијансе на граници Русије била „провокација“ и „још један корак ка светском рату“.Ова радикална странка је саопштила да се залаже за стварање тампон зоне између земаља НАТО-а и Русије. Позивајући се на Финску и Шведску, Елод Новак, заменик лидера странке, рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је у њиховом, као и у интересу свих осталих, да се рат не шири док се две земље придружују алијанси.


"Војно неутрална зона су традиционално Финска и Шведска на северу, а Украјина у централној и источној Европи. У протеклих шест месеци постало је јасно да су покушаји интеграције Украјине са Западом изазвали оштру реакцију Русије, тако да суседи — Финска, Шведска, Украјина и друге бивше совјетске републике — треба да остану неутралне", истакао је он.


Новак је додао да је Мађарска угрозила своју независност тиме што је дозволила „војну параду“, у виду пошиљки оружја које је за Украјину преко Румуније и Словачке пролазило кроз земљу. Такође је рекао да се "начелник мађарске војске тајно састао са начелником украјинског Генералштаба".


Елод новак је Он је осудио употребу мађарских Грипена за контролу балтичког ваздушног простора. Упитан о извештају према коме је нова британска премијерка Лиз Трус изразила спремност да лансира нуклеарну ракету ако буде потребно, Новак је оптужио „неодговорне европске политичаре" да раде на проширењу сукоба у Украјини у светски рат. У том случају би, како је додао, Мађарска требало да остане по страни.

Comments


bottom of page