Мађарски трговински биланс у дефициту

Традиционални суфицит трговинског биланса Мађарске прекинут је већ седам месеци заредом, објавио је Централни завод за статистику (КСХ). Аналитичари кажу да су раст увоза и слабији трговински биланс у великој мери последица растуће домаће потражње и вртоглавих цена енергије.


Мађарска извозно оријентисана економија, у којој су трговински суфицит уобичајен, остварила је трговински дефицит од 196 милиона евра у јануауру, при чему је извоз порастао за 15,1 одсто на годишњем нивоу и то на 10,288 милијарди евра, док је увоз већи за 31,2 одсто и износи 10,485 милијарди.


Аналитичари кажу да су раст увоза и слабији трговински биланс у великој мери последица растуће домаће потражње и вртоглавих цена енергије. Аналитичар Такарек банке Гергељ Шупан, рекао је да је рат у Украјини, након што је трговински суфицит пао на 1,9 милијарди евра 2021. године, додатно пољуљао очекивања. Раст цена житарица, што је још једна последица рата, могао би да надокнади погоршање трговинског биланса, али би то било пригушено ограничењима при извозу житарица, рекао је он.


"Спољнотрговинска размена би ове године могла да покаже дефицит, који би могао да се избалансира новим капацитетима у наредних неколико година", рекао је он.


Габор Регош из провладиног института Századvég Gazdaságkutató, рекао је да је растући извоз у јануару у складу са растом у индустријској производњи. Увоз је растао захваљујући расту домаће потрошње и растућих цена нафре, гаса и електричне енергије, рекао је он.


Да би се побољшао трговински биланс Мађарске, извоз ће морати да буде подстакнут инвестиционом подршком, јер рат прекида ланце снабдевања, рекао је Регош. Други алат би била подршка извозу услуга. Очекује се даљи раст увозних цена због ратних санкција, а истовремено Русија и Украјина нису главне дестинације мађарског извоза, рекао је он.