Мађарски угоститељи и даље протестују

Демонстрације угоститеља и хотелијера, који протестују због ригорозних мера мађарске владе предузетих услед епидемије корона вируса, настављене су и почетком ове недеље.Око хиљаду људи учествовало је у понедељак и уторак на демонстрацијама у центру Будимпеште, са захтевом да се ресторанима, баровима и хотелима омогући поновно отварање. Власници и запослени овом сектору из целе Мађарске окупили су се на Тргу хероја, како би скренули пажњу на изостанак прихода у протеклих годину дана. Они упозоравају владу да су им се резерве истопиле, а током демонстрација чула су се скандирања: „Не желимо ковид-комунизам“, „Отвори!“ и „Желим да радим!“.


Демонстранти су изражавали своје незадовољство због закључавања земље које траје већ више месеци, упркос јаком присуству полиције и најавили да ће се протести наставити испред Парламента.


Демонстрације су почеле у недељу, окупљањем неколико хиљада угоститеља и хотелијера на будимпештанском Тргу хероја, који су позвали владу да ублажи ограничења уведена због корона вируса. Навели су да садашња блокада, која је продужена до марта, озбиљно угрожава опстанак туризма и угоститељства у Мађарској.


Будући да мере владе не дозвољавају масовнија окупљања људи и да су самим тим протести противзаконити, организатри су учесницима демонстрација саветовали да шетају, док су они "испробавали" своје мегафоне.


Власници угоститељских радњи и хотела рекли су новинарима да су већ презадужени и да се боре да саставе крај с крајем. Како су навели, имају две могућности: или да банкротирају или да ризикују и поново отваре своје локале. Многи су изјавили да ће, уколико не буде могућности за повратак овој делатности у наредна два месеца, бити принуђени да траже другачије путеве ради одржавања своје егзистенције.